Måltidskasser leveret til døren I dag

DE BÄSTA MATKASSARNA
SAMLADE PÅ ETT STÄLLE


Härunder (alt. nedan) finner du de bästa matkassarna direkt till din dörr. Med en matkasse får du en sund, läcker och varierad kost utan att det ska vara besvärligt.

SÖK EFTER MATKASSE

Mat som stärker koncentrationsförmågan

Mat som stärker koncentrationsförmågan

2 maj, 2021

Mat är själva basen för våra liv. Mat avgör också en del av hur vi mår. Mat avgör på sikt vår vikt och vårt mående, men det är mer än så. Mat kan också hjälpa oss med funktioner som vi önskar stärka.

Fisk

Alla har vi hört att man blir smart av att äta fisk, och det stämmer till viss del. Att äta fisk en gång i veckan är väldigt nyttigt och främjar en god hälsa och på så vis även att hjärnans signalsubstanser fungerar bra. För att bäst nyttja de fettsyror som är nyttiga bör den vara grillad, rökt eller ugnsstekt. Serveras den dessutom med färska grönsaker eller potatismos så blir hela målet nyttigt och bra.

Grönsaker och nötter

Avokado är också den omtalad för sina goda fetter. Den innehåller fetter som förbättrar kommunikationen mellan nervceller och blodcirkulationen. Det stärker ditt minne och din förmåga till koncentration.

Fettsyran Omega-3 finns också i stor mängd i nötter. Mest känd är valnöten men det finns också i mandlar och jordnötter och de flesta nötter. Dessa skyddar även dina artärer och vener så att blodet blir bättre syresatt. De innehåller även bra vitaminer.

En bit mörk choklad stärker också hjärnans funktioner och passar fint inför ett pass esport eller schack.

Fullkorn, pasta och yoghurt

Fullkorn är också nyttigt då det innehåller tryptofan, som absorberas av hjärnan och skapar serotonin, som håller ordning på våra känslor och gör oss lugnare och även sömniga, då det är dags att sova. En god sömn är grunden för det mesta vi företar oss.

Mejeriprodukter rekommenderas för bra hälsa och god koncentration, främst yoghurt som innehåller tyrosin, som också främjar kroppens signalsubstanser och hjälper dig att koncentrera dig.

Kolhydrater har vi läst mycket om men en liten del kolhydrater, från t ex pasta varje dag hjälper kroppen att skapa glukos till hjärnan som i sig främjar minne och fokus.

För mycket av kolhydrater gör annars att vi hamnar i den berömda matkoman så prova dig fram så du lär dig vad som är lagom för dig.

Superbär och frukt

Superbär – vårt vanliga lilla blåbär är fullproppat med antioxidanter.

En dl blåbär i din morgon-yoghurt ger en toppenbra start för din arbetsdag.

Ett annat bär vi har gott om är svarta vinbär, också det är fullproppat av vitaminer.

Bananer innehåller också mycket viktiga vitaminer, och gör dig dessutom lagom mätt.

Mat är alltså mycket viktig för vårt välmående. Att försöka gå ner i vikt genom att äta så lite som möjligt är INTE en bra strategi. Kroppen signalerar då till hjärnan att lagra så mycket fett som möjligt istället för att främja signalsubstanser och annat, så om du behöver gå ner i vikt, ändra kosten för lång tid och byt de vanor som är mindre hälsosamma.

Alltså:

  • Fisk
  • Avokado
  • Nötter och mörk choklad
  • Blåbär, svarta vinbär och banan
  • Yoghurt

En balanserad kost som innehåller dessa ingredienser åtminstone någon gång per vecka kommer att göra dig till en välmående person med god koncentrationsförmåga. Frukt och grönt varje dag är en stark och viktig rekommendation!